Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur is erop gericht de gezondheid te herstellen en te behouden door het stimuleren van bepaalde acupunctuurpunten op het lichaam. Via de punten die liggen op de meridianen van het lichaam worden naalden gepuncteerd via de huid. Acupunctuurpunten en meridianen bevinden zich meestal tussen spieren of tussen een spier en een pees of bot. Het is dankzij het complexe netwerk van de meridianen dat qi en bloed naar ieder deel van het lichaam wordt getransporteerd. Alle organen, weefsels en zintuigen worden gevoed, versterkt en verwarmd door qi en bloed.

Over de achtergrond en betekenis van Acupunctuur

Acupunctuur vormt een onderdeel van de Chinese geneeskunde samen met moxibustie en kruidentherapie. De term acupunctuur, wat 'het gebruik van naalden om te puncteren' betekent, is vertaald op basis van het Chinese woord Zhen Jiu, waarin Zhen 'het gebruik van een naald om te puncteren' betekent en Jiu verwijst naar 'het verwarmen met behulp van moxa op de acupunctuurpunten'.

De Chinese geneeskunde kent een lange traditie. De grondslagen zijn uitgewerkt in het boek de Huang Di Nei Jing (De klassieker van de Gele Keizer). Het boek dateert uit de Han-dynastie (2e eeuw v. Chr. – 2e eeuw n. Chr.) en is onderverdeeld in twee delen: de Ling Shu (Spirituele As) en de Su Wen (Eenvoudige Vragen). In het begin van de 17e eeuw werd de Zhenjiu Dacheng (Principes van Acupunctuur en Moxibustie) van Yang Jizhou gepubliceerd. Dit werk vormde de basis voor de Fransman George Soulié de Morant bij het (her)introduceren van acupunctuur in Europa in de 20e eeuw.

Van de verschillende alternatieve en complementaire therapieën is acupunctuur tegenwoordig een van de meest populaire. Vooral in het opvullen van de effectiviteitskloof van de medische zorg die wordt geboden door de westerse geneeskunde wordt dit zichtbaar. Deze kloof omvat de aandoeningen waarbij het reguliere circuit op zichzelf weinig bevredigende resultaten bereikt. Acupunctuur blijkt een effectieve en waardevolle aanvulling op de reeds gehanteerde therapievormen.

Voorbeelden van klachten die met Acupunctuur goed zijn te behandelen:

allergieën
astma
constipatie
depressie
diarree
duizeligheid
epilepsie
fibromyalgie
gynaecologische aandoeningen
hoge bloeddruk
hoofdpijn
misselijkheid
opvliegers
pijn
post-traumatische stressstoornis
prikkelbare darm syndroom
seksuele disfunctie
sinusproblemen
spanning
verkoudheid
vermoeidheid
visusproblemen
vruchtbaarheidsproblemen